Tehnologie
Materia primă prelucrată o reprezintă seminţele oleaginoase cu preponderenţă seminţele de floarea soarelui. Produsele finite principale ale societăţii sunt : ulei brut, ulei rafinat vrac, ulei îmbuteliat, iar ca produse secundare : şrot, acizi graşi şi peleţi. Capacitatea de prelucrare seminţe floarea soarelui este de 500 tone/zi.
Seminţele care intra in procesul de fabricaţie trebuie să îndeplinească condiţiile de umiditate max. 8% si corp strain max.1,5%. De la postcuratire seminţele sunt trecute la secţia prese. Prin presare rezultă uleiul brut de presă şi brokenul, respectiv turta de presare care mai contine intre 18-22% ulei.
Uleiul brut de presă este supus unui proces de purificare pentru eliminarea zaţurilor, prin decantare şi filtrare, apoi este uscat, răcit la 40 ° C-50 ° C şi transportat la depozitul exterior de ulei brut.
Brokenul, care mai conţine destul ulei, este supus operaţiei de extracţie cu solvent ce consta în solubilizarea uleiului din broken cu un conţinut de 18-22% ulei într-un dizolvant (n-hexan). În urma procesului de extracţie rezultă miscela (amestec de n-hexan şi ulei) şi şrot cu un conţinut de 25-50% n-hexan. Miscela rezultată în urma procesului de extracţie este supusă distilării în vederea separării uleiului de solvent ( n-hexan ).
Procesul de dezbenzinare constă în eliminarea solventului ( n-hexan ) şi a umidităţii din şrot cu ajutorul căldurii. Şrotul rezultat are un conţinut de 1% ulei, umiditate 9% şi maxim 0,1% n-hexan.
Uleiurile vegetale brute, obţinute prin presare sau prin extracţie sunt rafinate avand ca scop ameliorarea unor proprietati a uleiurilor şi anume: culoarea, aciditatea liberă, gustul şi mirosul, transparenta, conservabilitatea etc. În acest mod, uleiurile devin apte pentru utilizare în scopuri alimentare sau tehnice, având caracteristicile organoleptice cerute de consumatori. Totodată, creşte stabilitatea uleiurilor în timpul depozitării de durata.
Linia de îmbuteliere butelii PET de 1 litru si 2 litri se compune din următoarele faze : suflarea buteliilor PET, transportul lor către maşina de umplut cu ajutorul transportorului pneumatic, umplerea buteliilor, capsarea dopurilor, etichetarea buteliilor, inscripţionarea acestora cu data de fabricaţie, după care buteliile sunt preluate de linia automată de ambalat fomată din : o maşină de format pachete de 6 butelii în folie termocontractibila, o maşina de aşezat pachetele pe paleţi şi apoi o maşina de tras în folie strech a paleţilor cu pachete pe ei.
LABORATORUL DE ANALIZE FIZICO -CHIMICE
În laborator se efectuează încercări fizico–chimice pentru c ontrolul materiei prime pe flux în procesul de fabricaţie al uleiurilor vegetale obţinute din seminţe oleaginoase, controlul produselor finite şi al subproduselor, precum si analiza apelor uzate.
Analizele executate în laborator au ca scop verificarea conformităţii produselor cu cerinţele impuse de procese, standardele de calitate ale produselor sau de cerinţele clienţilor.
Controlul materiei prime, pe fluxul de fabricaţie şi al produselor finite se realizează conform Planului de control al calităţii.